Todd Garden

This landscape design for a residence in the west hills of Portland, Oregon extended the main internal axis of the house into outdoor rooms at front and back entries.

The design elements evolved with changes in the architect's schematics for the house, but basic concepts remained the same.

todd_01

Given the moderate slope and sun exposure of the south facing hillside site, the front yard featured an overlook entry shaded by flowering crabapple trees while the back yard carved into the slope for a patio and edible garden area.

The back porch connected paths around house to a barbecue area, grape arbor and a few dwarf fruit trees. It featured a concave, Cedar-capped concrete seating area and a curved retaining wall topped with 4' Cedar fencing.

todd_02a
The front entry stairs connected parking with the front door.
todd_02b
The final proposal fit a light gray/green porcelain covered masonry block wall along the curve of the house
todd_10
The front entry wall supported custom sconce lights, a timber Cedar staircase, timber Cedar bench seating and a Cedar deck landing.
todd_10a
The front porch landing arranged narrow Cedar decking into an emblematic pattern to enhance the arrival/departure experience.

Responsible for

Landscape design, presentation materials and contract documents.

Meta

Role: Landscape Architect

Setting: Freelance

Location: Portland, Oregon

Year: 1987

Media: India ink on Mylar drafting film, Pantone marker on white tracing paper