Pifer Pool

The intent of this residential pool and spa design proposal for a family with horses in Eugene, Oregon, was to partner with a local pool contractor and win a project bid. The pool was not built, but the process resulted in landscape design patterns used in later projects.

A long half-moon shaped berm north of the pool with seating height basalt rock walls provided a warm, private and quiet space for extended outdoor seasonal use.

The design featured a kidney shaped pool and spa surrounded by walkways of Mica slate and a curvilinear cedar deck extending from the house at floor level. The pool included a curved waterfall slide, a diving board and color tile inlays arranged in organic shapes along steps and edges.

The landscape, composed mostly of native plant materials, came right up to the pool in places. Fences and berms helped shape outdoor rooms that supported a variety of leisurely activities like barbecuing, sunning and socializing with horses in an adjacent pasture.

A study model of the main contours and vertical elements informed the overall spatial layout.

Meta

Role: Designer

Setting: Livingry Systems

Location: Eugene, Oregon

Year: 1983

Media: India ink on Clearprint drafting vellum

Media: Pantone marker on white tracing paper, Plastilina clay