MAX Westside light rail

  • When Portland's Westside MAX light rail line opened in 1996, its precedents in urban transit design, engineering, accessibility, collaboration, and commitment to a larger planning vision became a model for other surface rail systems in the United States and other countries.

Art on rails

  • Westside MAX extends the Portland region's light rail line 18 miles west to downtown Hillsboro in the heart of Oregon's Silicon Forest through a three-mile, twin-tube tunnel under a thousand-foot-high ridge of hills. It was Oregon’s largest public works project at the time. It set design and economic development precedents. It built coalitions between TriMet and west side neighborhoods, and it introduced the first low-floor light rail vehicles in the country specially designed for easy access with strollers, walkers, and wheelchairs.

  • Zoo Station

  • Tri-Met brought the architects, artists, engineers, and local citizens together as equal partners to deftly shape the system to reflect and enrich the character of the communities surrounding each of its 20 stations.

  • Zoo Station

    The Salmon Station emerged from 18th street as a center island platform.

  • Zoo Station

    The Communications and Substation buildings at the Civic Stadium station became art elements.

  • Art was as integral to the team as rails and electricity. It amplified what the community shared in common, and each station celebrated the distinct identity of the neighborhood it served through dozens of design and art collaborations that animated the rail line to the delight of its 24,000 daily passengers.

  • Zoo Station

    A bronze soapbox, tree stump and pedestal at the Civic Stadium station were platforms for spontaneous oratory that resisted wear and skateboard injury.

  • Zoo Station

    Furniture in the shape of typographical characters next to the Oregonian newspaper building represented the numerous original details demanded by the project.

  • By adapting designs block by block, an uncommon rapport developed between community and station resulting in a greater patronage response than previously achieved by comparable systems in America.

Awards

  • In addition to a prestigious Presidential Award for Design Excellence and a U.S. Department of Transportation award in 2000, this project collected a long list of honors. In 1999, the Washington Park Station received the Building Team Project of the Year Award from Building Design and Construction magazine. The award recognized the cooperative effort of team partners in designing the project. That same year, the American Public Transit Association presented the light rail project with a first place spot in the national Livable Communities Transit Design competition. The project also received design awards from the Portland Chapter of the American Institute of Architects, the Consulting Engineers Council of Oregon and the Associated General Contractors.

  • Presidential Award for Design Excellence

    National Endowment for the Arts - Clinton Administration

    2000

    "This is a powerful model for other car-oriented cities, showing how well it can be done and how this new technology can be integrated."

  • Design for Transportation Honor Award

    U.S. Department of Transportation

    2000

    "This project compellingly illustrates what is possible when architects, artists, engineers and contractors, along with city officials, collaborate and aspire to the highest design standards."

  • Zoo Station

    The Goose Hollow Foothills League commemorated their involvement by commissioning a 4ft bronze sculpture of a Goose funded by the sale of bricks that make up the Salmon Station platform.

  • Zoo Station

    The characteristic rail isolation strip, cobblestone paving, and rumble strip on Jefferson Street was an adventure in diplomacy.

  • Zoo Station Plaza Zoo Station Platfom

    The Washington Park station surface plaza and underground platform designs were inspired by the geology of the site and the processes used to mine the twin tunnels 260ft below ground.

  • Jefferson Street Station

    When the sun shines on the Goose Hollow station shelters, ghost wings stretch out on the platform.

Role

  • As an Architect and Landscape Architect in urban design with ZGF Architects, my involvement in this project began in the early planning phase with others analyzing, studying issues, and developing concepts for several rail alignments.

    During the design phase, my focus shifted to the downtown Portland segment from the 11th Avenue turnaround on SW Morrison and Yamhill streets, to SW 18th Avenue and SW Jefferson Street to the tunnel. I was responsible for the design, project management, contract documents, and construction supervision of four streets, three stations, and the Lincoln High School fence.

    My designs for light rail stations, traffic circulation, street paving, lighting, furnishings, trolley wire suspension, and plantings honored the unique qualities of Yamhill, Morrison, 18th Avenue and Jefferson streets.

    My rigorous analytical skills, attention to detail, and first-hand experience in construction catalyzed consensus for solutions that resolved numerous engineering constraints, reduced system maintenance costs, turned artist concepts into meaningful public structures, preserved the values vocally expressed by the Goose Hollow neighborhood, and enriched the riders experience.

    Assigned also to the architectural contract documents phase of the Washington Park Station, my work turned innovative design ideas into original details and ways to protect facilities from heavy public use, theft, and graffiti.